lørdag, november 28, 2020

Katarina av Aleksandria - en uredd kristen martyr


 I dag feirer vi minnet til en av de mest kjente kvinnelige martyrene. Katarina av Aleksandria (ca 280-300), som kom fra en fornem familie fra Aleksandria, etterlot seg et sterkt vitnesbyrd. Hun levde i en tid da kirken i Egypt opplevde en kraaftig vekkelse, hvor mange kom til tro. Den vel 18 år gamle Katarina var en av dem. Det brøt ut en forfølgelse mot den unge kirken, og Katarina var en av mange som ble arrestert og stilt for retten. Men Katarina ville ikke fornekte sin tro. Keiseren fristet henne med at hun kunne overleve, om hun frasa seg troen, og giftet seg med ham. Men for den unge kvinnen med hele livet foran seg, var ikke det et godt alternativ. Selv ikke det å bli en av keiserens hustruer, og dermed et liv i rikdom og økonomisk trygghet, kune måle seg med et liv med Jesus. Frelseren hadde vunnet hennes hjerte.

Under selve rettsaken gjorde hun et så sterkt inntrykk på de fremmøtte at femti filosofer tok imot den kristne troen.Men det stoppet ikke der. Hennes sterke vitnesbyrd, mens hun satt fengslet, førte til at keiserens hustru, hans feltherre Porfyrios og eb mengde soldater kom til tro på Jesus. 

Levningene etter Katarina er tatt vare på i Katariaklosteret ved Sinai, som altså har fått hennes navn.

Det er spesielt meningsfullt å minnes Katarina i en tid hvor så mange må betale den høyeste prisen av alle fordi de tror på Jesus: martyriet. Blant dem er det mange kvinner. La oss spesielt huske dem på denne martyrdagen.

Ingen kommentarer: