mandag, november 09, 2020

La oss markere Krystallnatten hjemme med å tenne lys


Når kvelden i kveld faller på tenner vi levende lys rundt om i huset vårt. Det gjør vi for å minnes det jødiske folkets lidelser. Natten mellom 9.-10. november 1938 markerte et kulminasjonspunkt i forfølgelsen av jødene i Hitlers Tyskland før krigsutbruddet. Flere tusen synagoger ble brent, jødiske butikkvinduer ble slått i stykker, og jødiske butikker ble plyndret. Leiligheter eid av jøder ble raserert og de som bodde der ble mishandlet.

Natten er blitt kalt 'Krystallnatten' på grunn av alt det knuste glasset, men er i de senere år også blitt kalt 'Novemberpogromene', fordi dette ikke bare var et engangstilfelle, men innledet en systematisk forfølgelse av jødee i årene som fulgte i hele Europa. 

Det er mange grunner til at vi år etter år markerer denne dagen. Ikke minst på grunn av økende jødehat i Europa - som både er antisemittisk og antisionistisk. Hatet kommer fra både ordinære borgere, og fra både ytterste høyreside som venstreside. Og Norge er ikke noe unntak.

Når vi nå i disse koronatider ikke kan markere dagen med åpne seminarer eller andre former for foredrag, eller kulturarrangementer, kan vi i hvert fall markere dagen hjemme med å tenne lys. Hvem blir med?

Ingen kommentarer: