torsdag, november 12, 2020

Martin av Tours - åndelig veileder for en moderne tid, del 1


I går mintes  vi Martin av Tours og dermed også hans Kristus-like kommunitet i Tours i den nåværende regionen Centre-Val de Loire mellom Orleans og Atlanterhavskysten sentralt i Frankrike. Men det var ikke det første monastiske fellesskapet Martin grunnla. Martin var virkelig en bønnens mann. De monastiske fellesskapene tiltrakk seg mange mennesker, som fikk åndelig veiledning, enten som gjester eller de slo seg sammen med brødrene. I denne artikkelserien skal vi se nærmere på Martins liv og livet i disse fellesskapene. Martin av Tours er fremdeles en viktig rollemodell for de som lengter etter å leve på lignende måte:

"Martin av Tours (316-397) er nok den enkeltpersonen som har betydd mest for å formidle ørkenimpulsen til det keltiske vest", skriver Harald Olsen i boken "Ørkenvind" med undertittel: "Arven fra ørkenens fedre og mødre." Vi vet at han ble født i det nåværende Ungarn, og at foreldrene flyttet tidlig til Nord-Italia, til den lille byen Pavia utenfor Milano. Det var her Martin møtte kristne for første gang. Det vakte en djup lengsel i ham. Han ble facinert av den kristne troen og historiene om kloster-og eneboerlivet. Da var Martin bare 12 år gammel. Men hans foreldre var ikke like begeistret. 15 år gammel fulgte han sin fars ønske om å tre inn i den romerske hæren. På den tiden var det en skikk at man som romersk  soldat kunne ha personlige slaver. Martin nøyde seg med en, men han behandlet ham ikke som en slave men som en likeverdig bror. 18 år gammel lot Martin seg døpe på bekjennelsen av sin tro. Det skjedde på underfullt vis:

En iskald vinterdag red Martin gjennom byporten i Amiens sammen med noen soldatvenner da han oppdaget en nesten naken tigger som sto og skalv i kulda. Selv om soldatvennene hånlo av ham fikk Martin inderlig medynk med stakkaren. Han tok av seg sin verdifulle kappe og delte den i to med sverdet sitt. Den ene delen ga han til den fattige. Om natten har Martin en drøm: I drømmen ser han Jesus. Han er kledd i den ene halvdelen av kappen som Martin hadde gitt til tiggeren! Til en stor gruppe med engler sier så Jesus: "Denne kappen har jeg fått av Martin, som ennå ikke er døpt."
Denne drømmen gjorde et sterkt inntrykk på Martin, så sterkt at han lot seg døpe. 

I år 356, da Martin var omkring 40 år, valgte han å avslutte sin militære tjeneste. Han legger ut på en reise, til Poitiers i det vestlige Gallia. Han har til hensikt å besøke den kjente biskopen Hilarius. Han var en av sin tids fremste teologer. Det tok ikke lang tid før Hilarius så at Martin var en rikt utrustet person. Han vigslet ham til diakon og forsøkte å knytte ham til sin egen virksomhet i Poitiers. Men Martin var ikke klar for noe slikt ennå. Nok en gang har han en drøm. Denne gang om sine foreldre. I drømmen forsøker han å overbevise dem om den kristne tro.

Samme år drar han tilbake til Pavia og blir der et års tid. Moren kommer til tro og hun lar seg døpe. Flere i byen blir også påvirket av hans forkynnelse og levde liv. Mens han er i Pavia engasjerer han seg også i samtidens store teologiske debatt, kampen mot arianismen. Nesten hele bispekollegiet i landsbyen hadde gått over til Arius'lære. Men mer om dette i neste artikkel.

fortsettes

Ingen kommentarer: