Mange norske frimenigheter vil få store økonomiske utfordringer om Carl Ivar Hagen får gjennomslag for sitt forslag om å frata trossamfunn med mindre enn 300 medlemmer den såkalte 'statsstøtten'. For det er jo egentlig ikke snakk om noen statlig støtte. Vi snakker om tilbakebetaling av den delen av kirkeskatten, som ikke går til Den norske kirke.
Det var i et møte i Oslo bystyre onsdag denne uken at Carl I Hagen tok til orde for at det innføres en nedre grense for hvor mange medlemmer trossamfunn må ha for å være kvalifisert offentlig støtte.
Hagen vil ha grensen satt til 300 medlemmer, og får støtte av Fremskrittspartiet. Han avviser at dette er et angrep på trosfriheten. Jeg vil tro Hagen har de mange muslimske samfunnene i bakhodet, når han fremmer dette forslaget, men ser da samtidig bort fra at han rammer norsk frikirkelighet hardt. For en menighet med 100 medlemmer så kan dette bety at de får 100.000 kroner mindre å rutte med. Det er dramatisk for en liten menighet.
Det er ikke første gang det reises et slikt forslag. Det såkalte Stålsett-utvalget har foreslått å kutte kommunale- og statlige overføringer til forsamlinger under 100 medlemmer. Dette utvalget viser til at 351 forsamlinger dermed vil miste denne årlige overføringen. Hardest rammet vil Pinsebevegelsen bli der over halvparten av forsamlingene , 160 av 300, vil miste støtten.
Hagen får støtte av stortingsrepresentant Bente Thorsen, som sitter i Kirke- Utdannelses- og forskningskomiteen. Hun sier til Vårt Land:
- Det er helt relevant det Hagen tar opp.
Men Hagen og hans støttespillere ser bort fra det faktum at dette ikke er en statlig støtte. Dette er penger vi alle betaler inn til staten i skatt. En andel av skatten vår går til å finansiere Den norske kirke. Fordi vi ikke er medlemmer av denne kirken, så går vår skatteandel til de menighetene vi tilhører. Det er derfor en stor urett som begås mot oss når vår skatt dermed går til å finansiere en kirke vi ikke tilhører.
Men dette vil nok komme. Ikke bare på grunn av Hagens forslag, men også på grunn av det press myndighetene vil legge på norske menigheter om å følge lover som ikke er forenelige med kristen tro. Riset bak speilet for ikke å følge disse lovene, vil da bli at vi mister denne årlige overføringen av kirkeskatten. Vi må dermed forberede oss på å bli helt uavhengige av staten, om vi skal ha troverdighet overfor Guds ord.
Så gjenstår det å se om Solberg-regjeringen følger dette opp, men det er grunn til å tro at dette får de gjennomslag for. Dette er i første omgang et forslag som gjelder for Oslo.
Foto: Wikipedia
4 kommentarer:
Hagens utspill rammer først og fremst de mange små pinsemenigheter, og ettersom Frp har hentet en god del støtte fra dette miljøet blir det et litt rart 'takk for sist'.
Begrepet 'refusjon av kirkeskatt' er vel gått ut på dato for mange år siden, ettersom denne ikke finnes på inntektssiden av statsbudsjettet. Frimenighetene kan likevel gjøre krav på et beløp pr. medlem fra stat og kommune tilsvarende det som bevilges over budsjettene pr. medlem til Den norske kirke, med fradrag for utgifter til drift av gravplasser og andre felles tjenester.
Denne støtteordningen lener seg med full tyngde på at stat og kommune fortsetter å finansiere Den norske kirke. Den dagen det ikke lenger skjer, og det er høyst aktuelt med dagens regjering, faller hele grunnlaget for ordningen bort uansett størrelse på trossamfunnet.
Skal ikke Gud forsørge sitt folk? Er det ikke til han tilliten skal være? Når menigheter regner med finans fra verden for å drive sitt arbeid er dette bare enda et tegn på avik fra Guds ord . Hvordan kan man i det hele tatt gjøre noe kristent arbeid sammen med eller motta hjelp fra de som tilhører denne verden? Her er hva Herren selv sier om dette.
2 Korinter 6:14-15
Dra ikke i fremmed åk med vantro! For hva delaktighet har rettferd med lovløshet? Eller hva samfunn har lys med mørke? Og hva samklang er det mellom Kristus og Belial? Eller hva samfunn har en troende med en vantro?
Jeg vil tro din sammenheng mottar sin økonomisk støtte, Bjørn. Gjør den ikke det? Selvsagt sørger Gud for sine. Dette handler om noe annet: Om likebehandling og om religionsfrihet. Om staten som favoriserer et en kirke, hvis biskoper og prester får sin lønn via skattebetalernes penger.
Desverre vet jeg ikke om mange som ikke mottar, men ut fra Guds ord mener jeg uansett at dette burde være klart. Jeg tror vi ville ha fått oppleve og se mer av Guds velsignelse hvis vi hadde alene stolt på han.
Legg inn en kommentar