tirsdag, desember 01, 2020

10 gode grunner for å leve med i Det hellige året

Når adventstiden begynner i dag har jeg tenkt litt på fordelene ved å følge det kristne året. Jeg vil innrømme at dette, etter å ha vokst opp i Baptistland-villmarken, er en praksis jeg en gang ignorerte med den hovmodige latterens hån. Men det siste tiåret har jeg sett det liturgiske året som et av de viktigste av våre kristne tradisjoner. Her er noen grunner:

1. Det minner oss om at vi er et folk som er satt til side, og derfor kretser livene våre ikke rundt sekulære helligdager  ikke orientert rundt nominelle festdager.

I løpet av den nevnte evangeliske oppveksten min, hørte jeg aldri om den liturgiske kalenderen, ikke en eneste gang. Kirken var bare ikke organisert på den måten. Jada, vi hadde vår årlige 6-ukers julefeiring, og påsken var en ganske stor greie. Men ved siden av disse var de største "festene" at vi feiret uavhengighetsdagen, morsdagen, farsdagen og høsttakkefesten (i den rekkefølgen). Det meste av året ble tilbrakt i en slags liturgisk skjærsild; en evig runddans uten veiledning fra noen åndelig organisasjon, og som dreier seg om hva pastoren ønsket. Men som troende mennesker tjener vi en høyere trone, og vår hensikt med å samles er aldri nasjonalisme, kulturell stolthet eller sentimentalitet.

2. Det skiller våre hellige dager fra deres sekulære ekstravaganser.

Jeg elsker mange av de tingene som særpreger om denne tiden av året. Været, handleturen til kjøpesenteret sent på kvelden, julebord, at vi ser på National Lampoon's Christmas Vacation ("Where's the Tylenol?"). Men, så morsomt og spennende som disse tingene kan være, hjelper kirkeårets disiplin oss til å innse at disse tingene bare er periferi.

3. Det organiserer og former livene våre etter den kristne historien, i stedet for de ting som verden holder verdifullt.

Våre liv er delt opp i semestre, arbeidsplaner, strømregninger, skattefrister. Å bevisst velge et evangeliesentrert organisasjonssystem hjelper oss med å opprettholde vår første troskap til Kristus og hans rike. Vil du beholde Kristus i julen? Slutt å bekymre deg for å være "Happy Holidays" -politiet eller be om å holde krybbe-scenen på rådhusplenen. Vi tjener en trone som kaller oss til å heve oss over den lyden.

4. Fargene er så pene.

Jeg tuller, selvfølgelig. På en måte. Ikke egentlig. De skiftende fargene i det liturgiske året kan være kraftige og meningsfulle symboler på vårt svar på de hellige begivenhetene.

5. Det gir tekstur til vår samlede tilbedelse.

Hensikten og definisjonen av vår tilbedelse endres aldri, men det å observere det kristne året gjør at våre gudstjenester gjenspeiler alle følelsene og nyansene i evangeliebegivenhetene. Sånn sett er det et kraftig retorisk middel som driver dramaet i den kristne historien hjem.

6. Det forener oss med den hellige allmene kirken, fortid, nåtid og fremtid.

Kristus ble ikke korsfestet under Clinton-administrasjonen, og vi lever ikke det kristne livet i et vakuum. Vi er en del av en lang trostradisjon, en som har observert det kristne året i en eller annen form praktisk siden selve begivenheten.

7. Det disiplinerer oss til å somle i dalen i stedet for å skynde oss mot fjelltoppen.

Vår kultur tror helhjertet på retten til øyeblikkelig tilfredsstillelse, som plager kirken som byller som fester seg på egyptiske halser. Som et barn som er låst inne i godterbutikk uten tilsyn, overlatt til vår egen appetitt, vil vi gafle i oss med de søte, sukkerholdige tingene til vi kaster opp. Vi trenger adventstidens forventninger for virkelig å gjenkjenne julens mirakel. Vi trenger å høre stemmen som gråter i ørkenen, synge sammen med den himmelske verten og være uten ly i Betlehem før vi hører Ordets rop bli kjøtt. Vi trenger å gå med Kristus i de 40 dagene, se ham ri inn i Jerusalem over stien med palmegrener, spise sammen med ham  på Øvresalen, sovne i hagen og føle hammeren slå i håndflaten vår når neglene stikker vår Frelser kropp. Ja, vi er et påskefolk, men påske skjer ikke uten angstens uke. Det er på tide å forlate den høyeste søken etter Hollywood-avslutningen, og være villig til å utsette den hemmelige spenningen for vår egen oppbyggelse.

8. Det hjelper menighetens ledelse å unngå den narsissistiske og selvhenvisende jakten på sine egne personlige agendaer.

I kirkene der jeg vokste opp, og et par andre jeg har tjent siden, ble gudstjenestedeltagerne holdt som gisler av pastorenes personlige agendaer. Eksempel: den aktuelle prekeneserien. Å følge det kristne året eliminerer ikke muligheten helt (ser på deg, lunkne pastorer i hovedlinjen, med din erstatning for en politisk agenda for "troen en gang overlevert til de hellige"), men det er en veldig nyttig sjekk.

9. Det minner oss om delene av evangeliehistorien vi ofte glemmer eller forsømmer.

Jeg skammer meg over å innrømme at jeg ikke visste hva pinsen handlet om før jeg var i tjueårene, og jeg fulgte heller ikke fastetiden, forsto ikke epifania eller hørte historien om Kristi himmelfart. Jeg kan ikke huske at jeg hørte de fleste av disse ordene som ble brukt, eller hvis de var, de var for langt innebygd i en ikke-relatert prekeneserie at jeg ikke fikk det. Jeg er sikker på at noen mennesker vokser opp i liturgiske kirker og fremdeles ikke får det, men min kristne reise er fattigere for ikke å hatt muligheten før.

10. Det er en svært effektiv metode for disippelskap.

Jeg er lei og lei av argumentet om at tilbedelse kontinuerlig skal omformes i bildet av sekulær kultur og i henhold til underholdningslysten til ansiktsløse potensielle konvertitter. Mens kirker overalt faller for det siste og største disippelskapsprogrammet i arbeidet med å revitalisere menighetene, kan det beste alternativet være eldre enn alle andre. Jeg liker det Kapellan Mike på Internet Monk sier om dette nysgjerrige fenomenet. "Jeg vet ikke hvorfor så mange kristne grupper tror de trenger å finne opp hjulet på nytt når det gjelder" disippelskapsprogrammer. " Dette tidstestede årlige mønsteret for den enkelte troendes liv og kirken sammen som er fokusert på Kristus, organisert rundt evangeliet og grunnlagt i Guds nåde, er ren geni. Det er enkelt nok for et barn. Det gir nok muligheter for kreativitet og fleksibilitet til at det aldri trenger å bli gammelt. Hvert år tilbyr en fantastisk mal for å lære å vandre med Kristus djupere i evangeliet, som gir oss tro, håp og kjærlighet. 

- Jonathan Aigner

Norsk overssettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: