fredag, desember 11, 2020

Tilnærming mellom Israel og Marokko


 
Det skjer bemerkelsesverdige ting i relasjonen mellom Marokko og Israel. Iløpet av dagen skal Israels statsminister Benjamin Netanjahu snakke med Marokkos kong Mohammad VI på telefon, og USAs president Donald Trump skal delta i samtalene. Hensikten med samtalen er å normalisere forholdet mellom de to landene.

Trump kunngjorde torsdag at Jerusalem og Rabat ville etablere fulle diplomatiske forbindelser etter 20 års frakobling, i et trekk hyllet av alle sider og et som markerer den fjerde arabisk-israelske avtalen på fire måneder. Som en del av kunngjøringen sa Trump at USA vil anerkjenne Marokkos påstand om den omstridte Vest-Sahara-regionen - et sannsynlig omstridt grep for en administrasjon som avslutter sin periode om litt over en måned. Men en topp tjenestemann i Utenriksdepartementet fortalte Army Radio fredag at det ikke var sannsynlig at den innkommende Biden-administrasjonen ville reversere avgjørelsen. Lior Ben Dor, direktør for Egypt og Maghreb-avdelingen ved det amerikanske utenrikdepartementet, sa at han ikke "så for seg et slikt scenario." Han la til at han trodde at Israel og Marokko ville «utnytte fart og presse fremover» for tettere bånd. Dette i følge The Times of Israel.

Marokko har vært en svært viktig del av den jødiske diasporaen i flere århundrer.  Marokkanerne oppfatter de marokkanske jødene som bor i Israel som en del av den marokkanske diasporaen. Denne oppfatningen er forankret i en rapport utgitt i mars 2016 av det marokkanske departementet for diaspora, der Israel ble nevnt som den nest største marokkanske diaspora etter Frankrike, med rundt 800 000 marokkanere. Denne saken har også blitt tatt opp i den marokkanske offentlige diskursen om spørsmålet om den marokkanske diasporas rett til å stemme på parlamentet, og i så fall gjelder denne retten marokkanere som bor i Israel. I tillegg kan en israelsk statsborger av marokkansk opprinnelse som ønsker å få marokkansk statsborgerskap gjøre det fordi retten til marokkansk statsborgerskap gjelder ved filiasjon opp til fjerde generasjons etterkommere. Ikke bare det, i juli 2011 ble det innført en endring i den marokkanske grunnloven, der jødedommen ble nevnt som en del av den marokkanske arven. Hvor ellers kan vi finne et muslimsk land som ser på Israel som en av sin diaspora, anerkjenner jødedommen som en del av arven, og til og med tilbyr statsborgerskap til noen av dens diaspora der?

Ingen kommentarer: