tirsdag, desember 15, 2020

'Mor' og 'far' kan strykes i nytt lovforslag i Sverige


Foreldrekoden må tilpasses såkalte regnbuefamilier og andre ikke-tradisjonelle familiekonstellasjoner. Dette mener den svenske regjeringen som nå iverksetter en utredning som vil gjøre foreldrekoden mer kjønnsnøytral.

- Det kan for eksempel være mor og far uten å utføre noen funksjon, sier likestillingsminister Åsa Lindhagen, som kommer fra Miljøpartiet De Grønne.

Det er den kristne avisen Världen idag som skriver dette i sin nettutgave. 

Da foreldrekoden trådte i kraft i 1950, antok loven at et barn har en biologisk mor og far og uttalte at disse primært har det juridiske ansvaret for barnet.  Som i Norge har mye endret seg i vårt naboland siden 1950-tallet: Par av samme kjønn har lov til å adoptere barn, barn kan bli født gjennom in vitro befruktning og barn kan bli født gjennom egg- eller sæddonasjon. En kvinnelig samboer / kone til en kvinne som får barn gjennom sæddonasjon, kan dermed regnes som barnets foreldre. På samme måte kan et barn lovlig ha to fedre.

Men det stopper ikke der for Sveriges vedkommende om Miljøpartiet De Grønne får det som de vil. Den svenske regjeringen har derfor oppnevnt en komite for å gjøre foreldrekoden mer kjønnsnøytral. Utrederne vil blant annet se på om det vil være lettere for såkalte bonusforeldre å adoptere barn i tilfelle en separasjon og om "det må iverksettes tiltak for å gjøre det lettere for familier der mer enn to voksne tar foreldreansvaret". 

Det hører med til historien at Åsa Lindhagen selv adopterte to barn født til en kvinne som hun tidligere hadde et forhold til.

Ingen kommentarer: