torsdag, desember 31, 2020

Den store avsløringen


Jeg har tenkt mye på Kjell Sjöberg (bildet), av mange og med rette kalt Nordens 'bønne-apostel', som døde av kreft i 1997 bare 64 år gammel, i det siste. Jeg var så heldig å få treffe ham noen ganger, og han talte også i Raufoss baptistkirke mens jeg var pastor der. Grunnen til jeg har tenkt på Kjell er et spesielt bønneoppdrag han hadde i Zürich i Sveits. Fra november 1990 til februar 1991 organiserte Kjell Sjöberg sammen med lederen for Kristna Handelskammaren en serie internasjonale finanssentra. Det dreide seg om Tokyo, New York, London og altså Zürich. Jeg husker ennå nyhetsbrevet han sendte ut i denne forbindelsen. Der var flere grunner for disse bønnereisene. En av dem var denne: Nazistenes ran av jødisk gods og eiendom. Fra Kjells nyhetsbrev, her i min oversettelse:

"Vi beregnet, at plyndret jødisk gods i Sveits omregnet i dagens pengeverdi utgjør 20 milliarder dollar. Israel har rett til å få tilbake det stjålne gullet for å finansiere de sovjetiske jødenes bosetning i Israel. Mens vi ba om at denne kapitalen skulle føres tilbake, var det to bedere som symbolsk utbetalingsblanketter til banken pålydende 20 milliarder dollar; 'Derfor skulle du satt inn pengene mine hos pengevekslerne. Og når jeg kom, ville jeg fått tilbake mitt eget med renter.' (Matt 25,27) Nå vil Jesus ha tilbake med renter det som er blitt stjålet fra jøder og som tredje verdens ledere har plyndret fra fattige land og skaffet seg fete bankkontoer i Sveits."

Ikke så lang tid etter dette begynte internasjonale medier å skrive om sveitsiske kontoer som inneholdt penger som tilhørte Holocaust-ofre, og sveitsiske myndigheter innrømmet sitt ansvar og etter press fra USA har Sveits begynt å betale ut penger til pårørende etter Holocaust. Kjell Sjöberg og hans team med forbedere fikk bønnesvar!

Denne erindringen ble aktualisert når jeg har lest avsløringene den siste tiden som avisen Dagen har kommet med, om hvordan norske jøder ble behandlet av norsk motstandsbevegelse. Det er med djup sorg og forferdelse jeg har lest disse reportasjene. I juni i år kunne Dagens journalist  Johanna Magdalena Huseby avsløre at norske jøder måtte betale opptil flere årslønninger for å bli hjulpet over til Sverige. For ikke-jøder var det gratis. I går skrev Dagen om den norske motstandsmannen Kjell Staal eggen, som forsøkte å hjelpe en jødisk familie fra Telemark over til Sverige. Når han henvendte seg til Milorgs avdeling i Telemark fikk han til svar: 'Sett dem på gata og la tyskerne overta. Vi er en militær organisasjon og vil intet ha med jødene å gjøre.' Det fremgår også at norsk motstandsbevegelse urettmessig hadde brukt midlene til en jødisk familie, for å finansiere den illegale pressen.

Avsløringene til Marte Michelet og Dagen er ubehagelig lesning, og har skapt alvorlige riper i lakken når det gjelder den heltemodige innsatsen til norsk motstandsbevegelse. Det er tydelig at det var mye jødehat blant enkelte av dens medlemmer, og at de tingene som nå er blitt avdekket har vært forsøkt dysset ned. Norske historikere har vært med på å fortie denne mørke og stygge sideen av norsk krigshistorie.

Det ansporer meg til å oppmuntre forbederne i Norge til å be om at hele sannheten om hvordan Norge behandlet jødene før, under og etter krigen kommer på bordet. Hvem vil være med på det? Be om at det finnes norske historikere som er modige nok til å avdekke det som har vært forsøkt skjult. I denne sammenheng minner jeg om ordene fra Matt 10,27: "Det jeg sier dere i mørket, skal dere tale i lyset; det dere får hvisket i øret, skal dere rope ut fra takene,"

Ingen kommentarer: