fredag, desember 11, 2020

FN resolusjoner mot Israel slår sprekker


Nok en gang har FN stemt imot Israel, men den ensidige fordømmelsen slår sprekker.

Støtten har falt litt i FN for en resolusjon fra generalforsamlingen som refererte til det helligste stedet i jødedommen, Tempelhøyden, som utelukkende det muslimske nettstedet al-Haram al-Sharif. Det skriver nettutgaven til The Jerusalem Post i dag. En liten gruppe på ti land, inkludert Israel, motarbeidet teksten, men 147 nasjoner er fortsatt for resolusjonen. Liberia endret sin stemme fra fraværende, til "nei", da UNGA stemte på den årlige resolusjonen i New York sent torsdag ettermiddag.

Dette plasserte Liberia i en liten gruppe på ti land, inkludert Israel som var imot teksten, som fordømte israelsk praksis mot palestinerne i Øst-Jerusalem og Vestbredden.

De øvrige åtte landene som motsatte seg tiltaket, som passerte 147-10, var: Australia, Canada, Guatemala, Ungarn, Marshalløyene, Nauru, Papua Ny-Guinea og USA.

I 2019 ble resolusjonen godkjent innen 157-9. I år var det 16 stemmehold, sammenlignet med 13 i fjor, med Østerrike og Tsjekkia, Uruguay og Slovakia, som endret sine stemmer til Israels favør fra "ja" til støtte for palestinerne, til "å avstå."

De andre 14 landene som avsto fra var: Hviterussland, Cameron, Columbia, Haiti, Honduras, Kiribati, Madagaskar, Malawi, Rwanda, Slovakia, Salomonøyene, Togo, Uruguay og Vanuatu.

Brasil advarte om at det også kunne endre sin stemme med mindre FN vedtok et mer inkluderende språk når det henvises til Tempelhøyden / al Haram al Sharif.

"Brasil støttet denne resolusjonen på grunn av sin forpliktelse til å beskytte menneskerettighetene," sa den brasilianske representanten.

"Brasil mener imidlertid at språket i fremtidige resolusjoner bør gjenspeile betydningen og den historiske betydningen av de hellige stedene i Jerusalem for de tre monoteistiske religionene, spesielt Tempelhøyden / al Haram al Sharif. Det bør ta hensyn til de respektive religiøse og kulturelle følsomhetene. Det fremtidige språkvalget kan påvirke Brasiliens støtte til denne oppløsningen, sa han.

Resolusjonen var en av syv pro-palestinske og anti-israelske tekster som UNGA godkjente onsdag, etter at ytterligere seks pro-palestinske og anti-israelske resolusjoner ble vedtatt tidligere denne måneden. Det forventes at det blir avholdt ytterligere stemmer.

USA og Israel var de eneste to landene som konsekvent stemte mot alle resolusjoner.

Blant de syv som ble godkjent torsdag, var en resolusjon mot israelsk suverenitet på Golanhøydene, som ble godkjent 151-3, med 20 stemmer som ikke stemte, og inntok en nedgang i støtten fra i fjor da den ble godkjent 157-2, med 20 stemmer. For første gang sluttet Liberia seg til Israel og USA i å motsette seg tiltaket.

Ingen kommentarer: