tirsdag, desember 08, 2020

Bjørnen Paddington inspirert av jødiske barn som overlevde Holocaust


Hvem elsker ikke dn godslige bjørnen Mr. Paddington? Han er noe for både små og store,  Men visste du at den elskede karakteren  Bjørnen Paddington var inspirert av jødiske barn som slapp unna Holocaust barnetransporter? 

Skaperen Michael Bond (1926-2017) )bildet) ble motivert av hans minner om barn som ankom Londons Reading-stasjon under andre verdenskrig. Disse unge flyktningene bar hver sin liten koffert og hadde etiketter rundt nakken for å identifisere dem. Det er ikke tilfeldig at den lille bjørnen i boken blir funnet sittende på kofferten hans i Paddington Station i London med en lapp rundt halsen som lyder: “Ta vare på denne bjørnen. Takk skal du ha." Han blir oppdaget og adoptert av familien Brown, og dermed navnet Paddington Bear.

I historien er Paddingtons beste venn Mr. Samuel Gruber, en eldre jøde fra Ungarn som slapp unna nazistene. Og gjett hva!? Da “Paddington 2” kom på det store filmlerettet i Israel i 2018, ble stemmen til en av karakterene spilt av ingen ringere enn Nechama Rivlin z ”l, avdøde kone til Reuven Ruvi Rivlin - ראובן רובי ריבלין. Som så mange andre rundt om i verden, elsket Nechama Paddington, den lille bjørnen med et stort hjerte. ❤️

Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Kilde: American Society for Yad Vashem Foto: Geoff Pugh

Ingen kommentarer: