fredag, desember 18, 2020

Hjerterått: Hvite-Russland bøtelegger Holocaust-overlevende


En kvinne fra Hvite-Russland som overlevde Holocaust vil ikke vakle etter at hun fikk en heftig bot for å ha flagget med et protestflagg. 87 år gamle Elizaveta Yakovlevna Bursova, som overlevde 2. verdenskrig med å gjemme seg i Ural-fjellene og senere ble skarpskytter for landets militær, sier det slik: ‘Dette symbolet forener hele samfunnet vårt’

Det er The Tmes of Israel som skriver dette.

En 87 år gammel overlevende fra Holocaust i Hvite- Russland ble dømt for å ha deltatt i en "uautorisert massedemonstrasjon" og boten tilsvarer nesten en måneds verdi av pensjonsinntekten for å ha vist frem landets tidligere røde og hvite flagg, som har blitt et symbol på protestbevegelsen mot nasjonens autoritære president, Alexander Lukasjenko.

Elizaveta Yakovlevna Bursova, som overlevde Holocaust ved å gjemme seg i Uralfjellene og fortsatte å tjene som skarpskytter for det hviterussiske militæret, forsvarte seg mandag i en domstol i Minsk og sa at hun "ikke visste at [flagget] var forbudt."

"Presidenten gikk under dette flagget i to år," sa hun og refererte til at det var landets offisielle flagg tidlig i Lukasjenkos  periode, som begynte i 1994.

Flagget, som har to hvite striper og en rød, er fullpakket med historie og symbolikk. Det ble brukt av den kortvarige hviterussiske folkerepublikken, som ble styrtet av bolsjevikene under den russiske revolusjonen i 1918. Kritikere har forsøkt å koble flagget til nazismen fordi hviterussiske nazistiske samarbeidspartnere under andre verdenskrig hadde det på armene.  Dets tilhengere sier at flagget aldri hadde fascistiske konnotasjoner og ser det som et symbol på motstand mot undertrykkelse og sovjetisk innflytelse.

Lukasjenko, som blir ansett som "Europas siste diktator," antente en pågående protestbevegelse etter å ha hevdet at han ble valgt til en sjette periode i mai i en avstemning som internasjonale valgobservatører sier var rigget.

”Lukasjenkos regime har tråkket på de mest grunnleggende menneskelige frihetene, ødelagt menneskehetens grunnlag og rettsstaten i landet,” sa Bursova til The Jewish Telegraphic Agency gjennom sin nevø Ales Bely. "Selv for en gammel dame som meg er det umulig å holde seg borte fra disse protestene, å late som om det ikke gjelder meg."

Bursova fikk en bot på 405 rubler, eller omtrent 160 dollar. Pensjonen hennes er angivelig rundt 600 rubler per måned.


Ingen kommentarer: