fredag, desember 18, 2020

Nye satelittbilder viser at Iran bygger ut sine atomvåpen-anlegg


Iran har startet byggingen av et område ved sitt underjordiske kjernefysiske anlegg ved Fordo, viser satellittbilder fredag av Associated Press. Mens formålet med bygningen forblir uklart, vil ethvert arbeid på Fordo sannsynligvis utløse ny bekymring i de dagene til Trump-administrasjonen har igjen før innvielsen av Joe Biden som USAs nye president.. Allerede nå bygger Iran på sitt atomanlegg i Natanz etter en mystisk eksplosjon i juli der som Teheran beskrev som et sabotasjeangrep. 

Det er The Times of Israel som skriver dette i sitt hovedoppslag i dag. 

"Eventuelle endringer på dette stedet vil bli nøye overvåket som et tegn på hvor Irans kjernefysiske program er på vei," sier Jeffrey Lewis, en ekspert ved James Martin Center for Nonproliferation Studies ved Middlebury Institute of International Studies som studerer Iran.

Irans delegasjon til FN svarte ikke umiddelbart på en anmodning om kommentar. Det internasjonale atomenergibyrået, hvis inspektører er i Iran som en del av atomavtalen, svarte heller ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar. IAEA har foreløpig ikke offentliggjort om Iran informerte IAEA om noen byggevirksomhet på Fordo.

Byggingen på Fordo-området startet i slutten av september. Satellittbilder hentet fra Maxar Technologies av AP viser byggingen som foregår i et nordvestlig hjørne av stedet, nær den hellige sjiamuslimske byen Qom, omtrent 90 kilometer sørvest for Teheran. Et satellittfoto fra 11. desember viser det som ser ut til å være et gravd fundament for en bygning med dusinvis av søyler. Slike søyler kan brukes i konstruksjon for å støtte bygninger i jordskjelvsoner. Byggeplassen ligger nordvest for Fordos underjordiske anlegg, bygget dypt inne i et fjell for å beskytte det mot potensielle luftangrep. Stedet ligger i nærheten av andre støtte- og forsknings- og utviklingsbygg på Fordo.

Blant disse bygningene er Irans nasjonale vakuumteknologisenter. Vakuumteknologi er en avgjørende komponent i Irans urangass sentrifuger, som beriker uran.

Ingen kommentarer: