torsdag, desember 31, 2020

Etterkommer av Holocaust-overlevende har arbeidet frem Covid-19 vaksine


Som kjent for de som leser bloggen min  er Israel i ferd med å vaksinere hele sin befolkning mot Covid-19. Historien bak denne formidable innsatsen er ganske så utrolig. Det hele begynner i Hellas. Ved utbruddet av 2.verdenskrig befant 60.000 jøder seg i Tessaloniki. Det var et høyst levende og oppegående jødisk samfunn der. Flesteparten av sjauerne på havna i dencgreske havna var jøder. Det førte til at havna i Tessaloniki var stengt på lørdager, da jødene feiret sabbat. Her bodde det også kjente rabbinere.

Så kom det brutale naziregimet. I den såkalte 'Operasjon Barbarossa' som var en del av Hitlers offensiv mot Russland, angrep og inntok Hitler Hellas. Av 60.000 jøder ble omlag 50.000 av dem utryddet i konsentrasjonsleiren Birkenau. Kun få av disse overlevde, Blant de overlevende var den jødiske familien Burla. Etter krigen - nærmere bestem i 1961 - ble en sønn født inn i Burla-familien. Han skulle få navnet Abraham (Albert).

Abraham, best kjent under navnet Albert, vokste opp og studerte til å bli veterinær. Han tok sin doktorgrad i reproduktiv bioteknologi ved Aristotle University of Salonika Veterinary School. 34 år gammel flytter han til USA. Der gifter han seg med en jødisk kvinne ved navn Miriam og de får to barn. 

I USA, begynte Abraham Burla sitt arbeide for den farmasøytiske industrien, og han steg raskt i gradene og bli en del av selskapet Pfizer, hvor han ble leder for avdelingen for globale vaksiner. Derfra var veien kort til å bli styreleder for Pfizer i 2019.

I hele fjor ledet Abraham Burla arbeidet med å finne opp en vaksine mot Covid.-19. Sønnen av en Holocaust-overlevende er dermed en viktig årsak til at millioner av liv kan reddes. 

Verden har nok en grunn til å takke Gud for jødene.

Billedtekst: Abraham Burla tenner Hanukkah-lysestaken. Foto: The Times of Israel.

Ingen kommentarer: