Denne artikkelen er lang, men samtidig noe av det mest interessante jeg har oversatt hva angår det Gud holder på med i Europa i dag, nærmere bestemt i Bulgaria! Derfor anbefaler jeg at du stanser opp midt i din travle hverdag, og tar deg tid til å lese den. Den er skrevet av Vlady Raichinov (49), som er en frilansoversetter, journalist og bibellærer fra Bulgaria for Den europeisk-evangeliske allianse:
En strøm av kommentarer fyller plassen under et Facebook-innlegg. Noen uttrykker sterk enighet; andre inntar en motsatt posisjon. Nedsettende ord utveksles – harde, uoppdragne. Hvordan be med mennesker med så forskjellige syn?
Argumentene er for opphetede. Normalt vil dette være greit, bortsett fra at "meningene" fokuserer på motstanderne, ikke på temaet. Utvekslingen føles som en konkurranse for å gjøre den andre siden til skamme.. Merkelig nok kaster begge sider bibelsitater mot hverandre. Og begge hevder å være kristne.
Som mange andre steder rundt om i verden, finner evangeliske i det sørøsteuropeiske landet Bulgaria en rekke emner å være uenige om. Et biprodukt av gratis og enkel tilgang til sosiale medier, mange gjennomsnittlige kirkegjengere har meninger om et bredt spekter av spørsmål: åndelige verdier, sosial rettferdighet, politiske saker, teknologiske fremskritt, livsstilshistorier og kulturell utvikling.
Problemet er at nesten alle emner ser ut til å utløse motstridende følelser. Kristne, som normalt forventes å dele et felles verdensbilde, lar seg oppsluke av radikalt motstridende former for «meninger». Ta en tilfeldig sak (vaksiner, 5G-teknologi, EU, Covid, til og med den nåværende krigen i Ukraina), og du vil finne pastorer, så vel som kirketjenere, forsvarer sterke følelser på diametralt kontrasterende synspunkter.
SPLITTELSE
I et splittet samfunn er dette et smertelig kjent fenomen. Folk leser færre bøker og flere nyheter; mindre papir og flere skjermer; mindre litteratur og mer lunefull teoretisering. Vår mening er dannet innenfor grensene til vår sosiale boble. Det vi leser på telefonskjermen vår forsterkes av mer av det samme. Og evangeliske kristne følger umiddelbart etter.
Aldri før har vi vært vitne til en så djup og offentlig fremmedgjøring mellom mennesker fra de samme kirkesamfunnene, selv fra de samme menighetene. Moderne evangeliske krangler ikke lenger om lærespørsmål eller teologiske tolkninger. Tidligere kan kristne ha vært uenige i saker som tilbedelsesstil, krangel om en bestemt lære eller skuffelse over en moralsk svikt. Nylig ville imidlertid mange forlate kirken sin og slutte seg til en annen i byen, drevet av et nytt sett med motiver: uenighet om bruk av maske, kontroverser angående behandlingen av flyktninger, eller om krigen i Ukraina skal kalles "en invasjon" eller "en operasjon".
For å gjøre ting verre, er uenigheter nå lagt ut i den mest offentlige formen: på Facebook-vegger, gjennom Twitter-uttalelser og på YouTube-videoer. I dag kan hvem som helst bli en nettpredikant. Alt du trenger er en bibel og en telefon med en strømmeplattform – og du kan begynne å kringkaste dine profetiske prekener og åndelige åpenbaringer til alle som følger kanalen din.
BØNN
På denne bakgrunn har de evangelikale kristne i Bulgaria funnet et grunnlag som kan vise seg å være en løsning på all denne kakofonien og splittelsen. I løpet av de siste årene har representanter for nesten alle protestantiske kirkesamfunn i landet kommet sammen i et brobyggingsinitiativ kalt "en bevegelse for bønn og broderkjærlighet".
Det hele startet med visjonen om en gruppe på 80 pastorer som kom sammen i mars 2017, for å søke Guds veiledning mot enhet og kjærlighet, basert på bønn. "Som medlemmer av det samme Kristi kropp, er vi forpliktet til å arbeide sammen og søke å oppfylle Guds vilje slik den er uttrykt i Guds Ord", sa det første dokumentet de signerte sammen. "Vi vier oss til å verdsette og ære hverandre som åndelige brødre og søstre, og Kristi medarbeidere, slik at hver enkelt vil behandle alle andre med verdighet og ydmykhet, klar til å oppfatte dem som høyere og tjene dem med kjærlighet."
Gruppen hadde representanter for alle slags kirkesamfunn og bakgrunn: baptister, pinsevenner, metodister, kongregasjonalister, karismatiskere og mange andre uavhengige og frie kirker. Pastorene signerte et "samarbeidsavtale og etiske retningslinjer" som skisserer noen grunnleggende prinsipper generelt. Den peker på noen spesifikke bønnebehov som vil være i fokus for hvert regionalt eller nasjonalt bønnemøte, regler for økonomisk åpenhet og lokal koordinering, og seks generelle etiske protokoller som skal følges ved enhver anledning.
Hovedfokus for avtalen var å organisere en forbønnsdag der evangelikale kristne fra hele landet skulle komme sammen og be: for at flere mennesker skulle bli frelst; for sunne relasjoner i Kristi legeme; for den åndelige transformasjonen av det bulgarske samfunnet. Som et resultat ble den første nasjonale bønnedagen innenfor dette initiativet planlagt til 22. september 2018. I mellomtiden ble hele landet Bulgaria delt opp i seks regioner, og pastorene ble enige om å holde et regionalt bønnearrangement med de samme verdiene en gang i året i hver region.
Samtidig har pastorer fra ulike kirkesamfunn følt behov for å møtes lokalt med jevne mellomrom for å investere i felles bønn og forbønn. I kystbyen Varna, for eksempel, har lokale evangeliske pastorer møttes hver tirsdag morgen de siste 18 årene. Dette har skapt vakre vennskap mellom dem, til tross for alle konfesjonelle forskjeller. På samme måte har evangeliske kirker i hovedstaden Sofia for vane å starte hvert neste år med en bønneuke i januar når syv forskjellige kirker arrangerer kveldsbønner. Initiativet startet først i 2005, og den siste utgaven var i uken 9.-15. januar 2023 (sammen med EØS-bønneuken). I ulike formater holdes det regelmessig bønnemøter på tvers av kirkesamfunn i andre bulgarske byer.
SAMFUNNET
Alt dette høres kanskje enkelt nok ut. Men å samle kirkeledere fra så mange forskjellige teologiske og praktiske bakgrunner er aldri så enkelt. Det protestantiske samfunnet i Bulgaria ble dannet i andre halvdel av 1800-tallet, da metodist-, kongregasjons- og baptistmisjonærer og litteraturdistributører reiste over Balkanhalvøya for å spre Jesu Kristi evangelium. Etter århundreskiftet hadde de tre bevegelsene allerede en ganske spredt representasjon over hele landet, og i 1909 dannet de den bulgarske evangeliske alliansen. (Tradisjonelt har begrepene "protestantisk" og "evangelisk" blitt brukt som overlappende synonymer.)
I dag, 114 år senere, består BEA av 14 evangeliske kirkesamfunn og det samme antall ikke-kirkelige misjoner og departementer. Det er anerkjent av regjeringen og av andre religiøse organisasjoner som en samlet stemme som representerer Bulgarias protestantiske samfunn. Alliansen (hvis navn oversettes som "United Evangelical Churches") er medlem av European Evangelical Alliance og World Evangelical Alliance, og lokalt i Bulgarias nasjonale råd for religiøse samfunn.
For tiden utgjør det protestantiske samfunnet i Bulgaria litt over 1 prosent av landets befolkning. I følge en nasjonal folketelling som ble holdt høsten 2022, identifiserer omtrent 71,5 prosent av bulgarerne seg som «kristne», de aller fleste av dem er østortodokse (4 millioner mennesker). Andre kristne grupper inkluderer evangeliske/protestantiske: for tiden 70 000 bekjennende troende (1,1 prosent); Romersk-katolikker: rundt 39 000 (0,9 prosent); armenske apostoliske: 5000 (0,1 prosent); og «andre kristne»: totalt 14 000 (0,3 prosent).
Protestanter i Bulgaria er blant de få religiøse samfunnene som har vokst i antall siden den siste nasjonale folketellingen tilbake i 2011 (fra ca. 64 000 ti år tidligere, til 70 000 i dag). Dette tallet er selvfølgelig ikke eksakt, og det er mange andre faktorer å vurdere (sterke migrasjonsbølger siden Bulgaria ble med i EU, for det første), men det viser fortsatt en positiv tendens.
ENHET
Til tross for deres mange uenigheter, har bulgarske protestanter funnet bønn og brorkjærlighet som et felles grunnlag. Initiativet for forente bønnearrangementer og en bevegelse mot enhet (anerkjent lokalt med forkortelsen MolitvaBG, fra ordene «bønn» og «bulgarsk») har klart å samle representanter fra hele spekteret fem år på rad.
Pastorfellesskapet som organiserer initiativet har nå vokst betydelig. Foruten bønnedagene møtes de to ganger i året: for å ta beslutninger og for familieretreater. De har valgt å sette sin tro fast på Kristi bønn i Johannes 17:20-21: «Jeg ber ikke bare for disse, men også for dem som tror på meg gjennom deres budskap. Måtte de alle være ett, likesom Du, Far, er i Meg, og jeg er i Deg. Måtte de også være ett i oss, så verden kan tro at du har sendt meg.»
Det er åpenbart i denne prestelige forbønn fra vår Herre at for at Guds rike skal vokse, deler alle Kristi etterfølgere den samme plikten: å arbeide sammen i gjensidig forståelse, å vokse i respekt og tillit med hverandre, å undervise i enhet og uttrykke broderlig kjærlighet.
STEVNER
I løpet av de seks første regionale bønnedagene byttet rundt 140 pastorer på å be fra de ulike lokalasjone, mens totalt 5200 troende ble med i møtene. Påfølgende nasjonale bønnebegivenheter fulgte dette i byene Plovdiv (2018) og Varna (2019), som tiltrakk seg tusenvis av troende og kirkeledere.
Vanligvis vil disse bønnemøtene vare i flere timer, mens forskjellige kristne i forskjellige aldre og kjønn, yrkesbakgrunn, konfesjonelle tradisjoner eller kirkehierarkier bytter på scenen for å lede i bønn om en rekke emner.
Under Covid-restriksjonene ble alle regionale og nasjonale bønnearrangementer holdt online, via en direktesending. I 2022 besluttet imidlertid organisasjonsutvalget å gå tilbake til personlige arrangementer. Og i dag, mer enn noen gang, føler evangeliske kristne trangen til å samles i tider med tilbedelse, omvendelse, broderlig hengivenhet, gjensidig oppmuntring, og fremfor alt, forbønn foran Guds trone.
HISTORISK
I forkant av den femte nasjonale bønnedagen 1. oktober 2022 sa initiativets koordinator Dimitar Spilkov i et intervju: «Noe historisk skjer akkurat nå i Bulgaria, gjennom vår bevegelse for enhet og bønn. Brødre og søstre – metodister og pinsevenner, baptister, kongregasjonalister og karismatikere – har samlet regelmessig og med en åndelig strategi. Gjennom denne serien med delte tider med bønn bygger de en ny livsstil for nasjonen og investerer i broderkjærlighet og enhet i Den Hellige Ånd, som en bibelsk standard.»
Etter fem nasjonale og tretti regionale bønnesamlinger, går bulgarske evangeliskale nå 2023 i møte med en fornyet følelse av optimisme. Til tross for de ulike nivåene av splittelse og uenighet om å tolke omgivelsene og forholde seg til de aktuelle politiske og økonomiske hendelsene i deres levetid, har de nå oppdaget en enhetsplattform som overskrider alt annet – og har potensial til å bringe dem sammen når de søker å hør Guds stemme og bygg hans rike.
Neste nasjonale bønnedag er satt til 14. oktober 2023 i Sofia.
Billedtekst: Den bulgarske evangeliske alliansen arrangerer et årlig bønnearrangement, som dette i 2019. Foto Vlady Raichinov
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar