I den forrige artikkelen siterte artikkelforfatteren, Myron S. Augsberger, en rekke sitater fra Det nye testamente, som tjener som en referanseramme for ikkevold og pasifisme. Artikkelen fortsetter her:
Den påfølgende samtalen har som sitt fundament Nytestamentes helt konkrete lære, og ikke dets taushet. Det er de som argumenterer ut fra denne tausheten - at siden Jesus ikke uttrykkelig fordømte den romerske høvedmannen for å være soldat, så følger det av dette at det å delta i det militæret er rett for en kristen. Ved den samme logikk kunne en argumentere for slaveripraksisen, en stilling som tidligere ble tatt i amerikansk historie. Men den eksplisitte Nytestamentlige lære introduserer et kjærlighetens prinsipp, en praksis av respekt for for den absolutte respekt for enkeltindividet, hvilket gjør at krigsdeltagelse og slaveri blir absolutt uetisk.
Problemstillingene med hensyn til det å være en kristen og krigsdeltagelse er ikke noe som bare kan sees som perspektivet som handler om den enkeltes ansvar for hans eller hennes land. Vi er nå en global landsby hvor vi stilles ansikt til ansikt med hva vold gjør med menneskeheten. Befolkningsøkningen, problemene med tilstrekkelig matproduksjon og distribusjon, og å møte de helt grunnleggende livsbehovene har gjort volden til en måte å leve på. Kristne må ha svar når de står overfor problemer av helt nye dimensjoner i deres relasjon til andre mennesker rundt om i verden.
Videre - når vi ser på disse spørsmålene i lys av vårt ansvar for vår egen nasjon, synes det umulig at det skulle eksistere noe som kan kalles "rettferdig krig" i kjernekraftens tid hvor verden er blitt et fellesskap. Å argumentere for det historiske "rettferdig krig" argumentet synes irrelevant i en tid med moderne, mekaniske og kjernefysiske krigføring.
Men, teologisk, må en kristen også stilles overfor meningen med det bibelske utsagnet: "som Han er i verden så er også dere", eller for å sitere Jesu ord i Joh 20,21: "Som Min Far har utsendt Meg, sender også Jeg dere." Vår misjon er å annonsere de gode nyhetene om forsoningen med Gud, og gjennom Ham til hverandre.
(fortsettes)
Foto: Kanskje det mest kjente fotografiet som viste Vietnam-krigens grusomheter mot sivilbefolkningen. Historien til den lille jenta på bildet - Kim - som flykter naken og skrekkslagen fra krigens grusomheter er gjengitt i boken "Tilgivelsens tapte kunst", av anabaptistene Johann Christoph Arnold, utgitt av Luther forlag i 1999. Foto: Life Magazine.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar