Når The Mennonite Brethren Church holdt sin første årskonferanse 14.-16. mai 1872 var medlemstallet kommet opp i 600. Året etter ble den første trosbekjennelsen skrevet, den ble senere revidert i 1900 og så godkjent av årskonferansen i 1902. Den er så interessant at jeg arbeider med en oversettelse, som jeg håper kan publiseres sammen med boken jeg skriver om anabaptistenes historie.
Utvandringen til Amerika fra 1874-1880 påvirket sterkt medlemsskapet til The Mennonite Brethren Church, men etter denne perioden var over opplevde menighetene vekst igjen. I 1885, da The Mennonite Brethren Church kunne feire sitt 25 års jubileum, menighetene i Russland 1800 medlemmer i syv forsamlinger som hadde egne menighetslokaler. På 10 andre steder ble det holdt møter i ulike hjem. The Mennonite Brethren Church hadde på dette tidspunktet fire eldste, og 35 personer i ulike tjenester i menighetene.
Allerede fra begynnelsen av var det et sterkt indremisjonsengasjement blant medlemmene av The Mennonite Brethren Church. Når de hadde fått organisert seg arbeidet de også enda mer målbevisst. Ganske snart begynte de å sende ut det de kalte for Reiseprediger, som var evangelister, som dro fra sted til sted.
Så i 1890 skjer det noe med hensyn til ytremisjonen. The Mennonite Brethren Church begynner et misjonsarbeide blant Telugus-folket i Hyderabad i Sør-India med å sende ut Abraham Friesens til feltet som sin aller første misjonær. Nå startet også et samarbeide med American Baptist Foreign Mission Society. I alt ble 18 misjonærer sendt fra Russland til misjonsfeltet i Hyderabad i India. Tre misjonsstasjoner ble bygget av dem, en i Naigonda, en i Sooriapet og en i Jangaon og arbeidet her hadde stor framgang og bar rik frukt. I 1910 var det hele 3.000 døpte medlemmer i menigheten i Hyderabad. Ved utbruddet av 1.verdenskrig ble det umulig for russerne å fortsette dette arbeidet.
Når The Mennonite Brethren Church kunne feire sitt 50 års jubileum i 1910 hadde vekkelsen i denne kirken ført til menighetsdannelser i Orenburg i Russland, i Turkestan og i Omsk i Sibir. Det fantes også forsamlinger på Krim-halvøya, og så langt vest som Polen. Medlemstallet var nå oppe i 6.000.
På bildet ser vi David Duerksen (1850-1910), en av de første lederne av Mennonite Brethren Church.
(fortsettes)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar