torsdag, november 02, 2017

Huset Johannes bygde - de første kristne bønnehusenes spennende historie, del 8

Jeg har kommet over noen veldig spennende opplysninger vedrørende de historiske bønnehusene i Wales. E. G Bowen (bildet), som var professor ved University College of Wales i Aberystwyth, var den oppfatning at hele det sørvestlige Britannia har vært influert av koptiske kristne i det femte og sjette århundre.

I en bok utgitt av University of Wales i 1954: "Settlements of the Celtic Saints in Wales", skriver Bowen blant annet, her i min oversettelse:

"Forfølgelsen av kristne i den romerske provinsen Egypt og Det nære Østen forårsaket at mange måtte flykte ut i ørkenen. Til å begynne med levde de som solitære ... Senere kom de sammen i store eller små grupper for å arbeide og feire gudstjenester. Ledende kristne fra Vesten besøkte fra tid til annen de som bodde i ørkenen, og når de kom hjem bygget de tilsvarende klostre som de hadde sett."

Professor Bowen nevner steder som Lerins, i nærheten av Marseilles, og Liguge, og Marmoutier, i nærheten av Tours, som eksempler på dette. Ideen bak disse klostrene ble så spredt til Britannia.

Arkeologer i moderne tid har vist at land rundt det østlige Middelhavet - som for eksempel Egypt, daværende Palestina og Lille-Asia, i den post-romerske æra hadde direkte handelskontakt med det sørvestlige Britannia. På leirkrukker er det funnet kristne symboler.

Professor Bowen mener å kunne påvise at monastiske kommuniteter ble etablert og spredte seg raskt på den nordlige kysten av Cornwall mellom år 470 til 500 e.Kr. Begynnelsen var sannsynligvis i Tintagel og spredte seg til Llanilltyd Fawr, Nantcarban, Llandaff, Caldey, Glastonbury, St David's, Llanbadarn Fawr med flere steder.

I Wales vil vi finne navn på steder som heter Llan. Opprinnelsen til dette ordet er kirke i betydningen familie eller en stamme. De tidlige kirkene var små familiehjem.

Det er svært interessant, synes jeg at de keltiske kristenrøttene har sin opprinnelse i Egypt, blant våre koptiske venner der. Og de keltiske kristenrøttene er jo våre. Så de norske kristenrøttene er både koptiske og keltiske.

(fortsetter)


Ingen kommentarer: