Kantonen Bern i Sveits motarbeidet og forfulgte anabaptister i århundrer. Nå - 500 år etter reformasjonen - har myndighetene i denne administrative enheten i Sveits endelig bedt om unnskyldning for forfølgelsene.
Unnskyldningen kan ikke endre fortiden, men kan ha betydning for fremtiden.
I en overraskende uttalelse fremmet myndighetene i Bern en bønn om tilgivelse for den forfølgelse som de utsatte døperbevegelsen for. Forfølgelsen var iscenesatt av både de statlige myndighetene og av den reformerte kirken i et nært samarbeide. Anmodningen om å tilgi var forfattet av myndighetene i Bern og direktøren for Den reformerte kirke, Christoph Neuhaus, og ble overrakt ved en høytidelig tilstelning i Byhallen i Bern 11. november. Bak tilstelningen sto både Mennonitekirken i Bern og Den reformerte kirke i Bern.
Mange av medlemmene i Mennonitekirken i Bern var tilstede. Konferenz der Mennoniten der Schweiz, som er øverste organ for mennonitene i Sveits, har ennå ikke tatt stilling til hva som skal gjøres med anmodningen. Men det er mye som taler for at den blir positivt mottatt. Den må først behandles i de respektive organer, og man regner så med en uttalelse til våren.
Det har vært et kontinuerlig nærvær av anabaptister siden 1525. Fra første stund ble de forfulgt fra myndighetene i Bern. Myndighetene blandet seg inn i og kontrollerte gudstjenester og nattverdfeiring, dåp, begravelse husmøter. Anabaptistene ble utsatt for direkte forfølgelse, arrestasjoner og henrettelser. Enten ved kvelning, henging eller de ble brent på bålet eller druknet. Mange ble satt i fengsel fordi de ikke ville avtjene verneplikten og ble ilagt militærskatt.
Billedtekst: Det ble vist film på tilstelningen i Byhallen i Bern 11. november.Filmskaperen Peter von Gunten sees her sammen med Marlise Hubschmied fra Münster sogn og pastor Dorothea Loosli fra Mennonitekirken i Bern. De samtaler om filmen til von Gunten. Foto: Mennonite World Review.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar