I år er det 125 år siden Norges første misjonærer dro til Kina. De to første pionermisjonærene var Anna Sofie Jacobsen og Sofie Reuter (bildet) . Den første var hushjelp og den andre var guvernante hos det velstående grosserer-ekteparet Theodor og Elisabeth Rasmussen fra Kristiansand. Theodor Rasmussen var en av stifterne av Kristisand Frikirke.
Familien Rasmussen åpnet hjemmet sitt for mennesker som var drevet av en lidenskap for Guds rike. Hit kom også internasjonale misjonsledere. En av dem var den originale og fargerike verdensevanglisten, Fredrik Franson. Franson og en engelsk advokat ved navn Reginald Radcliff fikk være de redskapene Gud brukte for å tenne misjonsgløden til de to kvinnene. Det var spesielt Radcliff som formidlet kallet.
Ingen menighet i Kristiansand ville slippe til Reginald Radcliff. Han fikk derimot leie seg inn i Arbeiderforeningens lokaler og derfra talte han om nøden i Kina. Spesielt om undertrykkelsen av kvinner.
"Det er dere søstre som må våkne, for om vi hadde tusen menn å sende ut i dag, så ville kvinnene aldri få anledning til å høre om Guds kjærlighet."
Og Radcliffs ord nådde inn. Denne Radcliff var ingen hvem som helst. Han arbeidet tett sammen med grunnleggeren av China Inland Mission, James Hudson Taylor. Så dro da også de to Kristiansand-kvinnene Anna Sofie Jacobsen og Sofie Reuter til Kina som utsendinger for China Inland Mission. De dro til Shanxi.
De utenlandske misjonærene fikk et ublidt møte med Kina. De ble ofte møtt med hat, og ble kalt "utenlandske djevler".
I Kina giftet Sofie Reuter seg med den engelske misjonæren Stanley Smith, men Sofie fikk ikke leve lenge. Hun døde av kolera i 1891. Etter at Sofie var død ble Anna sendt alene til den dengang lukkede provinsen Hunan. Her opprettet hun en misjonstasjon i byen Charlin.
Anna kjempet mange kamper. En av dem var kampen for Hsi-chi Cheng, en kinesisk evangelist, som hun ble så forelsket i. Blandingsekteskap var ikke godtatt verken i Kina, England eller Norge. Men de brøt med konvensjonene og giftet seg likevel. Dermed måtte Anna forlate China Inland Mission.
Som en følge av dette stiftet hun sitt eget misjonsselskap: "Anna Chengs Misjon." Under det grusomme Boxer-opprøret måtte Anna og Cheng, og datteren Mary, flykte fra Kina. Flere av de andre misjonærene som måtte flykte døde. Medtatte kom de seg til Shanghai, og fra Kina bar det hjem til Norge. Her ble de en kort stund. Familien reiste tilbake til Kina, der Anna døde i 1911. Datteren Mary ble tatt hånd om av skotske misjonærer, og studerte senere medisin i Edinburg.
Ved dette jubileet la oss takke for disse to trofaste kvinnene som fulgte kallet, og la ned sitt liv for Jesus i Kina. Jesus sier i Joh 12,24:
"Sannelig, sannelig sier jeg dere: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene kornet. Men hvis det dør, bærer det mye frukt."
Og det har virkelig båret rik frukt de liv som ble lagt i kinesisk jord. I dag teller de kristne i Kina mer enn 100 millioner!
1 kommentar:
Så flott at du skriver om disse to misjonærene til Kina. Boka om dem, "Pionerer i skjørt", er en fremragende misjonsbok. Så for dem som ikke har boka, spør på biblioteket eller søk hos bruktbokforhandelre på nettet. Det er iallfall den misjonsboken som har gjort størst inntrykk på meg.
Legg inn en kommentar