onsdag, desember 15, 2010

Litt om bakgrunnen for King James Bibelen, del 1

Neste år er det 400 år siden King James Bibelen ble utgitt første gang. Ingen Bibel er solgt i så mange eksemplarer som denne, og ingen Bibel har hatt en slik påvirkningskraft og utbredelse som denne. 9. januar 2011 har BBC satt av en del dag til jubileet. Da skal det leses fra denne Bibelen. Måtte mange høre seg frelst som lytter til BBC denne dagen. For å foregripe begivenhetene litt skal jeg i noen artikler fremover se litt nærmere på bakgrunnen til denne bibeloversettelsen.

King James, eller The Authorized King James Version, er en bibeloversettelse som ble påbegynt i 1604 og fullført i 1611. Nå var ikke dette den første engelske Bibelen. Det var faktisk den tredje offisielle oversettelsen til det engelske språk. Den første var Great Bible, som kom til under Kong Henrik VIII og den andre var Bishop's Bible fra 1568.

Det var i januar 1604 at kong James I av England, gav konferansen til Church of England, som ble holdt ved Hampton Court Palace, beskjed om at det skulle lages en ny bibeloversettelse. Årsaken var de problemene som hadde oppstått ved de tidligere oversettelsene av Bibelen til engelsk. Kongen gav visse føringer til oversetterne. De skulle garantere at den nye oversettelsen ville bekrefte kirkesynet til Den engelske kirke og reflektere den episkopale strukturen denne kirken har og den tro den har på et ordinert presteskap!

Oversettelsen ble foretatt av 47 lærde menn, alle medlemmer av Den engelske kirke. Slik det var vanlig på denne tiden ble Det nye testamente oversatt fra gresk, og Det gamle testamente fra hebraisk.

Tittelen på den første utgaven var lang: ""THE HOLY BIBLE, Conteyning the Old Testament, AND THE NEW: Newly Translated out of the Originall tongues: & with the former Translations diligently compared and revised, by his Majesties speciall Comandement" På bildet ser du en faksimile av tittelsiden på den første utgaven.

I neste artikkel skal vi se næmere på det arbeidet som ble utført av oversettere før denne fra 1611, og vi skal stifte bekjentskap med John Wycliffe, som ble kalt for Reformasjonens morgenstjerne.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: