Den jødiske minoriteten i Storbritannia kan i dag puste lettet ut: Jeremy Corbyn og de antisemittiske kreftene i Labour vant ikke frem. Valgresultatet for det britiske arbeiderpartiet er det verste på 80 år. Corbyn har vært en katastrofe for Labour, og hans dager er definitivt talte. Problemet med de antisemittiske kreftene i Labour forblir. Noe endelig oppgjør med disse demoniske kreftene har verken Corbyn eller partiet tatt. Det er sterkt å lese uttalelser fra jøder i Storbritannia som ville ha vært Aliyah til Israel, om Jeremy Corbyn hadde blitt Storbritannias nye statsminister. De frykter for sine liv. VG Nett presenterte i går et intervju med Juliet Rose. Den jødiske 18 åringen hadde egentlig tenkt å stemme Labour, men våget ikke på grunn av antisemittismen i partiet. Familien hennes har bodd i Storbritannia i 60 år.
'Faren min ringer meg nå og er engstelig for at noen skal komme å slå inn døren hans. Han mener vi burde flytte til Israel. Jeg vet ikke hva som vil skje hvis Corbyn vinner. Det er skremmende, jeg har aldri følt det sånn før,' sier den jødiske 18 åringen til VG.
Valgseieren til Boris Johnson ble overveldende. Det konservative partiet ser ut til å ha gjort sittt beste valg siden 1987. Når disse linjene skrives ser det ut til å få hele 362 av de 650 setene i Underhuset. Og Boris Johnson som statsminister er godt nytt for Israel. Den tidligere statsministeren, Teresa May, styrket relasjonene mellom Storbritannia og Israel. Boris Johnson har på sin side vært i Israel mange ganger. Som borgermester i London meldte han London inn i det internasjonale initiativet 'Mayors United Against Antisemitism'. Han har også konfrontert den anti-israelske BDS-bevegelsen ved flere anledninger.
Den store valgseieren til tross: det blir ikke lettvint for Boris Johnson i de fem årene han nå skal styre Storbritannia. Brexit er sikret, selv om det sikkert blir blod, svette og tårer før landet er ute av EU. Det som venter er kanskje hans aller største utfordring: Skottland. Nå kommer kravet om skotsk uavhengighet. Fremgangen til det skotske nasjonalistpartiet er påfallende stor. Det er nemlig bedre enn de mest optimistiske meningsmålingene. Antallet skotter som ikke vil ut av EU, og som vil kreve en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia er nå gjennomsnittlig høyere enn ved folkeavstemningen om det samme i 2014. Vi må ikke glemme at bare 52 prosent av britene stemte for Brexit, mens 62 prosent av skottene stemte imot.
Jeg tror mange av oss ikke har fått med seg at Skottland er ikke en region i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Det er heller ikke en storkommune eller et fylke. Skottland er en egen nasjon. Med sitt eget parlament, sin egen jurisdiksjon og med en egen nasjonal kirke. Hovedstaden er Edinburgh og denne byen er faktisk Storbritannias største finansielle sentrum etter London. Skottland har olje, fisk og også atomvåpen. Det er mange skotter som tenker at de kan klare seg selv meget godt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar