søndag, februar 07, 2021

Biden: USA vil ikke oppheve sanksjonene mot Iran


USA vil ikke oppheve sanksjonene fra Iran før de slutter å berike uran. Siste kvartalsvise estimater fra IAEA viser at Irans lager av beriket uran har steget til 2,4 tonn, mer enn 10 ganger den tillatte mengden under JCPOA.

Det er The Jerusalem Post som skriver dette i dag.

USAs president Joe Biden kunngjorde søndag morgen at USA ikke vil oppheve noen av sanksjonene mot Iran med mindre de slutter å berike uran. Biden kom med kommentarene under et intervju med CBS News under vignetten: '"Face the Nation". Biden understreket at Iran må stoppe uranberikelsen for å få fremgang. De siste ukene har Iran eskalert sine brudd på atomavtalen 2015 - kjent som JCPOA - og har beriket uran til 20 prosent, høyere enn mengden det er tillatt i henhold til avtalen. En atombombe krever uran beriket til over 90 prosent.

De siste kvartalsvise estimatene fra FNs atomvåpenovervåkning i november viser at Irans lager av beriket uran hadde steget til 2,4 tonn, mer enn ti ganger den tillatte mengden i henhold til avtalen, men fortsatt en brøkdel av de mer enn åtte tonn den hadde før.

Siden den gang har Iran begynt å berike uran til høyere renhet, og har returnert til 20% det oppnådde før avtalen fra et tidligere maksimum på 4,5%. Avtalen setter en grense på 3,67%, langt under de 90% som er våpenklasse.

Fredag avslørte The Wall Street Journal at nye bevis nylig hadde blitt avdekket av FN-inspektører som tyder på at Iran er engasjert i svartedeklarert atomaktivitet.

Energiminister Yuval Steinitz sa forrige uke at det vil ta Iran rundt et halvt år å produsere nok spaltbart materiale for ett enkelt atomvåpen.

Israel er skeptisk til Biden-administrasjonens intensjon om å gjeninnføre den iranske atomavtalen i 2015 og har lenge motarbeidet avtalen. 

Ingen kommentarer: