tirsdag, februar 23, 2021

Ester-fasten starter i dag


I dag starter Purim-fasten eller Ester-fasten de tre fastedagene i forkant av Purim som i år faller på den 25.februar og som varer frem til solnedgang 26.februar. Purim feires på den 14.dagen i måneden Adar, som vanligvis faller rundt mars. Den 14 Adar er dagen da antisemitten Haman hadde valgt til å utrydde jødenei Perserriket, men på grunn av dronning Ester og jøden Mordekai ble avslørt og jødene overlevde. Purim er en fest for overlevelse.

Men forut for Purim-festen går tre dager faste. Disse tre fastedagene har aldri vært mer aktuelle enn  i dag, hvor jødene ikke bare trues av utslettelse av dages Haman: Iran, Hamas og andre islamistiske terrorgupper, meb hvor jødehatet brer om seg i land etter land - også i Norge. Midt i vår egen 40 dagers fastetid før 1.påskedag, har vi altså muligheten og privilegiet til be og faste for jødene i diasporaen og i Israel.

De tre dagen er også en god anledning til å lese Esters-bok i Bibelen. Den spennende boken har bare 10 korte kapitler, så det burde være overkommelig.

Bruk de tre fastedagene til å proklamere Guds evige løfter til Israels land og folk.                                    

Be om fred for Jerusalem.

Be for jødene i Europa som trakasseres og forfølges.

Be for de norske jødene.

Be for alle som føler kallet til å gjøre Aliyah og flytte til Israel, særlig for de områdene av verden hvor jødehatet er som aller verst. Det er mange forberedelser som må gjøres.

Be spesielt for de som ennå lever som var Holocaust-ofre og deres etterkommere. Be for de som lever med traumene.

Ingen kommentarer: