fredag, februar 12, 2021

Politikk deler Russlands evangelikale menigheter i to


En djup generasjonskløft har kommet opp til overflaten i Russland i forbindelse med de siste dagenes demonstrasjoner mot Vladimir Puin. Den er i ferd med å splitte Russlands evangeikale forsamlinger. Mange yngre kristne synes den russiske makteliten er korrupt, mens den eldre garde er urorlig overfor den russiske oposisjonspoliitikeren Navalnys nasjonalisme.

Det er den kristne avisen Världen i dag som skriver om dette i sin nettutgave i dag. Avisen intervjuer Rauli Lehtonen, mangåring misjonsarbeider i Ljüs i Öster, tiligere Slaviska Missionen. Rauli Lehtonen, som har reist til det tidligere Sovjetunionen mer enn 200 ganger, kaller det som nå skjer både en tragedie både for det russiske samfunnet og for de evangelikale kristne. I dag er han pastor i den finske Filadelfia-forsamlingen i Stockholm. Lehtonen er også sekretær for religionsfrihetskomiteen innen Pinseunionen på verdensplan.

Iføle Världen i dag har diskrimineringen og forfølgelsen av evangelikale kristne har eskalert under pandemien. Evangelikale kristne beskyldes for å ha spredt Covid-19 gjennom besøk fra utlandet. Samtidig splittes de kristne i to i synet på Putins politikk og i synet på Navalnyj. Den yngre befolkningen følger med på bloggen til Navalnyj og på sosiale medier. 40 pluss ser statlig TV og statlig kontrollerte aviser. 

- Følger du russisk fjernsyn blir du Putin-tilhnger, sier Rauli Lehtonen. 

I 40-pluss generasjonene ser de Putin som en varm forsvarer av kristne verdier. I følge Lehtonen merker man denne todelongen i nesten hver eneste menighet. 

Den eldre generasjonen blant Russlands evangelikale kristne er bekymret for hva Navalnyj egentlig står for, blant annet hans liberale syn på kjønnsnøytrale ekteskap og det som synes å være sterkt nasjonalistiske ideer.

Ingen kommentarer: