Dateringen av Jesu fødsel var ikke noe som opptok de første kristnes interesse. Det var først og fremst påskehøytiden de feiret. Men den unge kirken møtte utfordringer fra mange hold. Blant annet fra gnostikerne. De begynte å feire Jesu dåp den 6. januar, fordi de mente at det var den hendelsen som førte til at mennesket Jesus ble gudmennesket Kristus. Men også på dette punktet var gnostikernes lære intet annet enn vranglære, noe kirken måtte gjøre noe med. Dette var selve foranledningen til at de første kristne begynte å feire Jesu fødsel som den hendelse da Gud ble menneske. Men når skulle Jesu fødsel feires? Noen historiske opplysninger om datoen for når Jesus ble født finnes ikke i aposteltradisjonene. Det som gjorde at man så smått ble enige om å feire denne dagen den 25. desember har sin bakgrunn i en symbolsk teologisk refleksjon: Guds fullkommenhet innebærer at Gud deler likt mellom lys og mørke når Han skaper verden. Derfor faller den første skapelsesdagen på vårjevndøgn, den 25. mars i følge den julianske kalenderen, når dag og natt er like lang. Jesu liv motsvarer Guds fullkommenhet. Om Jesus i ett og alt deler våre kår, om Gud i Jesus forener seg med det menenskelige, da begynner Jesu liv ikke ved fødselen men ved befruktningen. Av denne grunn kom Bebudelsen til å bli feiret den 25. mars, og fødselen ni måneder senere. Det var denne refleksjonen som fikk den unge kirken til å bli enige om å feire jul den 25. desember.
Men vel så viktig som et oppgjør med gnostikerne, er de ordene som engelen sier til Maria: "Den hellige ånd skal komme over deg, og Den høyestes kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født, være hellig og kalles Guds Sønn." (Luk 1,35)
Hvordan ble Gud menneske? "Det svimlende øyeblikk i den hellige historien når livet oppstår i jomfruens skjød er en trinitarisk hendelse," sier Peter Halldorf i en julepreken og legger til: "Her er hele Treenigheten innblandet: gjennom Ånden, som utgår fra Faderen, befrukter Ordet egget i Marias liv."
1 kommentar:
Shalom
Tenkte bare jeg ville sende deg en liten hilsen fra Jerusalem. Paa julaften var vi i Betlehem. Vi koser oss og har det bra. Hils madammen og barna fra oss. Ha en fin romjul.
Ulf Magne m/fam.
Legg inn en kommentar