onsdag, november 09, 2016

Vi må ikke glemme!

Krystallnatta markeres i flere norske byer i dag, også i min hjemby. Det er godt den ikke glemmes og med de skremmende ting vi er vitne til i dag er det viktigere enn noensinne å markere de uhyrlige handlingene som ble gjort mot jødene denne natta. Vi må ikke glemme.

For ordens skyld: Krystallnatta er navnet på den skjebnesvangre natten mellom 9. og 10. november 1938 da jøder og jødisk eiendom ble angrepet i Tyskland og Østerrike. Som her i Magdeburg i Tyskland hvor en jødisk forretning ble ødelagt. I følge Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo mistet 91 personer livet denne natten. 2676 menighetshus og synagoger, samt 4500 jødiske butikker ødelagt. Dagen etter ble rundt 30.000 jødiske menn, sendt til konsentrasjonsleire.

Krystallnatta kalles også for Novemberpogromen, og det er verd å merke seg at det som skjedde denne natten skjedde i fredstid. Og jødehatet blusser stadig opp - også i Norge. Vi har sett det og ser det i enkelte muslimske miljøer her til lands, men også blant andre. Også etniske ungdommer.

Derfor er det viktig å markere denne dagen. Jeg vil gjerne oppfordre mine lesere til å slutte opp om de lokale arrangementene i dag.

Ingen kommentarer: