fredag, november 18, 2016

Svenska kyrkan opplever masseflukt - medlemskapet stuper

Aldri noensinne har så mange forlatt Svenska Kyrkan som nå. Kirkesamfunnet lekker som en sil. 80.377 så langt i år og enda er det mange dager igjen av 2016. Den forrige rekorden var på 79.032. Det var i 2004.

Oktober var den aller verste måneden for Svenska Kyrkan, med 20.374 utmeldelser, mer enn 7.000 flere enn i samme måned i fjor. En årsak til at oktobertallene er så høye kan skyldes at oktober er måneden hvor medlemsavgiften må betales. Betalingsfrist er 1. november.

Men dette er likevel bare en forklaring på et kjempestort problem, for i september forlot 12.460 medlemmer dette trossamfunnet. Det er mer enn dobbelt så mange som i samme måned i fjor. I august meldte 9.211 seg ut av Svenska kyrkan, hvilket er mer enn tre ganger så mange som i samme måned året før. Og det var ikke noe bedre i juli da 5.000 valgte å forlate kirken som er mer enn dobbelt så mange som i juli 2015.

Det ser ikke ut til at Svenska Kyrkan's 'drop-in-dåp' har hatt noen suksess. Det svenske samfunnet blir som det norske mer og mer sekularisert, og et stort antall svensker - og nordmenn - har ikke noe forhold til kristen tro. Den liberale og homovennlige kirken synes likevel ikke å være særlig attraktiv for folk flest. For mange har det vært et poeng å få kirken så liberal som mulig, men når man har oppnådd dette, synes mange ikke å være interessert i å være en del av den kirken de selv har skapt.

Ingen kommentarer: