torsdag, november 03, 2016

Jeg er en deskriptiv ekstremist

Om jeg skal tro førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule (bildet).

Årsak: jeg tror på helbredelse ved bønn. Ja, i det hele tatt, jeg tror på bønnens makt.

Da er jeg i Lars Gule's øyne en ekstremist. Eller rettere: en deskriptiv ekstremist. Gule bruker ordet 'ekstremist' eller 'ekstremister' ikke mindre enn 15 ganger i  den relativt korte artikkelen i dagens utgave av Klassekampen, da har jeg ikke regnet med tittelen: Ekstreme kristne.

Hva er så en 'deskriptiv ekstremist'? I følge Gule er dette en person som 'baserer seg på forestillinger om virkelighet som strider mot våre beste kunnskaper'.

"Kort sagt," skriver Gule. "om man argumenterer for noe som helbredelse ved bønn, men mot vitenskapelig kunnskap, er man en destruktiv ekstremist..."

Så når vitenskapen endrer synspunkt, så er da de som mente seg å inneha 'vitenskapelig kunnskap' før de nye kunnskapene kommer på plass, ekstremister? For historien vet jo å fortelle oss at den såkalte 'vitenskapelige kunnskapen' stadig forandrer seg.

Ordet 'ekstremist' er virkelig et kraftig ord. Man assosierer det med mennesker med bombebelter som er villige til å sprenge seg selv og andre i lufta.

Ble ikke Lars Gule selv arrestert i 1977 i Libanon med sprengstoff og fenghetter i bagasjen? En palestinsk terrororganisasjon hadde bedt ham om å sprenge en fotgjengerundergang eller et hotell. Var det en ekstrem handling?

Nå er han blitt ekspert på terrorisme og ekstremisme. Og uttaler seg i media med stor selvsikkerhet.

Men det blir komisk når Gule gjentar ordet 'ekstremisme" eller 'ekstremist' hele 15 ganger i artikkelen sin, og bruker dette for blant annet å beskrive mennesker som tror på bønn. Da har han utvannet begrepet så til de grader at det blir vanskelig å ta det på alvor:

I følge Gule er altså en person som sprenger et kjøpesenter i lufta og en person som tror at Gud kan helbrede mennesker som er syke en og samme person: en ekstremist.

Og Gule nekter å tro at Gud faktisk helbreder. Hva skal vi si vi som selv har opplevd det eller sett Gud helbrede andre mennesker? Vi har vel ikke noe vi skulle ha sagt. Vi er deskriptive ekstremister. Jeg har ikke hatt erfaring med sprengstoff eller våpen. Men Gule har. Han er ingen ekstremist. I følge ham selv. Hva skal jeg si? Gule er forsker. Jeg er bare kristen.

Og kirken som har trodd på helbredelse ved bønn siden urkirkens dager er da i følge den samme forskeren 'ekstremistisk', som ekstremister som IS?
Her er en reportasje fra Dagbladet om 'ekstremisten' Lars Gule:

Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: