lørdag, august 08, 2015

IS ønsker å gjøre Sentral-Asia til ny slagmark

Det kommer svært alarmerende nyheter fra Usbekistan. Den islamistiske terrororganisasjonen ønsker å gjøre Sentral-Asia til en ny slagmark, og utvide kalifatet. Det lover ikke godt for de kristne i området, som allerede er svært presset fra før av.

Våren 2005 sørget usbekiske myndigheter å jage islamistbevegelen IMU fra landet. Nå vil den tilbake, og den har ikke blitt mindre farlig med årene. Den har nemlig sverget troskap til det islamske kalifatet.

For kort tid siden fikk vi vite at Taliban-lederen Mulla Omar var død. Sannsynligvis har han vært død en stund, men dette er holdt hemmelig, slik at kretsen rundt ham kunne konsolidere seg. Hans død har nemlig åpnet opp for nye konstellasjoner. Flere ytterliggående grupper ser nå ut til å løsrive seg og slutter seg til IS, som dermed får større makt og innflytelse.

Og det ser ut til at man nå sikter seg inn på Usbekistan, det mest folkerike av landene i Sentral-Asia. Landet har 30 millioner mennesker. Usbekiske myndigheter har slått ned på islamistiske terrorgrupper med jernhånd de siste årene. En destabilisering av landet vil kunne føre til en destabilisering av hele Sentral-Asia som er en kruttønne. Mange mennesker lider under fattigdom og undertrykkelse, og ser på IS som en befrier.

Som forbedere er det viktig at vi konsentrerer oss om å be for Usbekistan og det som nå er i ferd med å skje. Ikke minst for de kristne som befinner seg der. Flere av dem utsettes for forfølgelse.

Ingen kommentarer: