onsdag, august 26, 2015

Kina hedrer den kristne OL-helten Eric Liddell

Eric Liddell er blitt nasjonalhelt i Kina. Den britiske olympiske gullmedaljevinneren hvis historie ble fortalt i filmen 'Chariots of Fire' fikk nylig sin egen statue i Weifang, sør for Tianjing, hvor Eric Liddell ble født i 1902.

Statuen ble avdekket mandag 17. august, i nærvær av blant annet datteren, Patricia Liddell, som er 80 år gammel. Avdukingen av statuen skjer i forbindelse med at det er 70 år siden han døde. Eric Liddell døde av hjernesvulst, 25. februar 1945 i Weixian i Shandong.

Hva er årsaken til at kineserne har fått en slik interesse for en kristen idrettsstjerne, født av skotske misjonærer? Sannheten er at Eric Liddell er like mye kineser som han er skotte. Han ble altså født i Tianjing i det nordøstlige Kina og tilbrakte mer enn halvparten av sitt liv der. Kineserne ser også på Liddell som en stor helt fordi han hjalp kinesere som satt i japanske konsentrasjonsleire.

Du husker sikker historien:

Sommeren 1924 ble OL arrangert i Paris. Liddell som var en djupt troende kristen, nektet å konkurrere på søndager. Dermed måtte han trekke seg fra å løpe 100-meter, hans beste øvelse. Tidsplanen var offentliggjort flere måneder tidligere, og han fattet bestemmelsen om ikke å delta i god tid før de olympiske lekene tok til. Liddell brukte tiden på å trene på 400-meter, en øvelse han tidligere hadde oppnådd gode resultater i. I finalen overrasket Liddell ved å vinne gull på ny verdensrekord, 47,6.

Etter å ha vunnet gull i Paris dro han tilbake til Kina som misjonær. Her virket han som misjonær fra 1925 til 1943. Da ble han internert av japanerne og døde i en konsentrasjonsleir i Shandong.

Foto: Fra avdukingen av statuen av Eric Liddell i Kina. Daily Mail/Facebook.

Ingen kommentarer: