tirsdag, august 04, 2015

Tyrkias evangeliske kristne uttrykker uro og bekymring over landets angrep på kurderne

Tyrkias bombing av kurdiske stillinger i Irak og Tyrkia skaper uro blant landets evangeliske kristne. De frykter ustabilitet og store vanskeligheter i det sørøstlige Tyrkia.

Det hevder Ihsan Özbek (bildet), pastor i Ankara og leder for Den evangeliske alliansen i Tyrkia.

De tyrkiske myndighetene har som kjent gått til det skritt å angripe både IS og Det kurdiske Arbeiderpartiet (PKK).                                  

Når det ble kjent i forrige uke at Tyrkia hadde bestemt seg for å slå til mot terrorgruppen IS, var det mange som hilste dette velkommen. Mange har nemlig undret seg over den passiviteten Tyrkia har vist med hensyn til IS. Flere har pekt på at Tyrkia i praksis har håndtert terrorgruppen IS som en alliert i kampen mot Syrias og dets president Bashar Assad.

At Tyrkia samtidig velger å gå til krig på to fronter skaper bekymringer hos mange, deriblant landets evangeliske kristne.

Til den svenske avisen 'Världen i dag' sier pastor Özbek:

'Naturligvis uroer mange mennesker seg for hva som skjer bak kulissene. Vi tviler på angrepene mot IS er 'genuine' ettersom man samtidig bomber både kurdere både i Syria og det nordlige Irak.'

Den evangeliske alliansen i Tyrkia har forsøkt å skape gode relasjoner til andre religiøse minoriteter i landet, som kurderne.

'Den nye politiske utviklingen gjør oss urolige for framtiden', sier pastor Özbek til avisen.

Kurdere og kristne samarbeider godt i flyktningeleirene i grenseområdene til Syria og Irak. Mange opplever at det er lettere å leve som kristne i de områdene som styres av det pro-kurdiske Folkets demokratiske parti. Det tyrkiske regimet under ledelse av den nåværende presidenten, Recep Tayyip Erdogan har ikke gjort det lettere for de kristne i landet. Det er nesten umulig å få tillatelse til å bygge nye kirker, selv kristne elever undervises i sunnimuslimsk tro i skolene og mange kristne opplever trakassering i sin hverdag.

La oss huske Tyrkias kristne i våre forbønner.

Ingen kommentarer: