lørdag, august 30, 2014

Tyrkias spøkelsesby Levissi - hvor muslimer og kristne levde side om side i fredelig sameksistens

Det er få turister som finner veien til Kayaky, på Tyrkias vestkyst. Byen har hatt et annet navn: Levissi, og var en gang et blomstrende fellesskap med 10.000 innbyggere frem til tidlig på 1920-tallet. I dag er den en spøkelsesby. De 300-400 steinhusene står tomme.

Her bodde både muslimer og gresk-ortodokse kristne i harmoni, helt siden 1400-tallet. Muslimene, som levde i den omkringliggende dalen var for det meste bønder, mens de kristne, som bodde oppe i åssidene, for det meste var håndverkere, levde side om side og hjalp hverandre når behovene meldte seg.

Kristne og muslimske kvinner byttet mat og søtsaker i forbindelse med bryllup og religiøse festivaler; muslimske musikere spilte ved ortodokse festivaler eller tok del i brytekamper under påskefeiringen, barna lekte med hverandre, og mennene fra begge religiøse bakgrunner møttes for å snakke sammen på de lokale kafeene, spilte spill sammen og røkte vannpipe.

Men i 1923 - som et resultat av den gresk-tyrkiske krigen (1919-1923) ble Levissi plutselig tømt for folk. Både muslimer og kristne ble fordrevet fra sine hjem. Årsak: Tyrkia skulle bare ha èn religion. Levissi ble til Kayaky, eller Klippe-landsbyen. En spøkelsesby.

BBC har laget en god reportasje om denne byen og dens skjebne, som ble publisert på BBC's reisesider.

Om du leser engelsk, anbefaler jeg tar du tar deg tid til å lese den. Den gir oss et godt eksempel på at det er mulig for muslimer og kristne og leve side om side i fredelig sameksistens, og hva som skjer når slike miljøer ødelegges.

Du finner reportasjen her:

http://www.bbc.com/travel/feature/20140626-turkeys-religious-ghost-town/1

Bildet er hentet fra BBC reportasjen, og er tatt av Paul Biris/Getty.

Ingen kommentarer: