onsdag, august 27, 2014

En opptrapping av krisen i Ukraina kan få store konsekvenser for Norge - og skape global kornkrise

Et team fra Tema ungdomssenter i Zaporozhye hjelper til med å bygge opp igjen et kristent rehabiliteringssenter i Slavjansk i Ukraina. 

I forbindelse med kampene som pågår i dette området, traff tre granater bygningen, og ødela deler av taket, de indre veggene, og nesten alle vinduene. 

Estimater viser at så mange som 2500 private hjem i Slavjansk er ødelagt, enten helt eller delvis, på grunn av kamphandlingene. Mange har ingen mulighet til å sette dem i stand igjen, og velger å bo der med de store konsekvensene dette vil kunne føre med seg når vinteren setter inn.

Planen er nå å bringe inn 10-20 personer som kan arbeide med gjenreisningen av rehabiliteringssenteret. La oss be for dem.

Ukrainas president Petro Porosjenko kunngjorde i går at han oppløser parlamentet og skriver ut nyvalg 26.oktober. Dette skjer samtidig med at president Porosjenko møtte Russlands president, Vladimir Putin, i Minsk.
Gårsdagens møte i den hviterussiske hovedstaden var første gang de to presidentene møtte hverandre ansikt til ansikt siden juni, og andre gang siden krisen i Øst-Ukraina begynte i februar.

Det er få - om noen - som tror at disse samtalene vil føre til noe som helst. I forbindelsen med møtet uttrykte Ukrainas president at ikke bare Ukrainas skjebne sto på spill, men hele Europas. Det er sterke ord, men Ukraina-krisen har kimen i seg til å ryste hele det europeiske kontinentet. En utvidelse av krigen vil kunne få dramatiske følger.

Konsekvenser av Ukraina-krisen for Norge
Også for lille Norge. Vi må ikke glemme at Ukraina forsyner oss med mye av kornet vi trenger til vårt daglige brød. 'Uroen i Ukraina kan i verste fall føre til en global kornkrise og høyere matpriser', frykter Marit Arnstad (Sp).Det kom frem i et oppslag i avisen VG 6.mars i år.

'Verden har blitt veldig avhengig av leveransene fra Svartehavsområdet. Det som skjer nå kan ha relativt dramatiske konsekvenser', sier daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedshaug, til avisen.

Ingen kommentarer: