tirsdag, august 26, 2014

Hellas: For første gang i moderne tid anerkjennes evangelikale menigheter i Hellas

Endelig kommer det gode nyheter fra Hellas!

Nyheten gjelder religionsfriheten. For selv om Hellas har en lang, og rik, historie knyttet til Den tidlige kirkens historie, har det ikke alltid vært enkelt for den som vil følge Jesus i dette altoverveiende gresk-ortodokse landet.

I 1938 ble den religiøse friheten begrenset, og restriksjonene har egentlig aldri blitt skikkelig utfordret. 95 prosent av den greske befolkningen tilhører den gresk-ortodokse kirken, mange av dem er nominelle kristne.

Å skifte religiøs tilknytning er forbudt, med mindre det er et forsøk på å omvende en person til den gresk-ortodokse kirke.

Dette betyr at andre kristne grupperinger, som protestanter, katolikker, evangelikale, ikke har samme juridiske rettigheter. En av de misjonsorganisasjonene som arbeider i Hellas er: Advancing the Ministries of the Gospel. President for denne misjonsorganisasjonen, som ble startet i 1942, og som arbeider i mer enn 30 land - deriblant Hellas - Tasos Ioannidis, gir et godt eksempel for utfordringen de står overfor som vil bygge en kirke: Deler av loven krever at alle som ønsker å bygge et sted for gudstjenester, må skaffe tilveie to tillatelser. Det ene fra departementet for utdannelse og religiøse saker, og den andre fra en lokal biskop i Den gresk-ortodokse kirken. Det hører med til sjeldenhetene at en slik tillatelse gis. Som et resultat av dette er det vanskelig å starte menigheter.

Forbønn og bønnesvar
Kristne har bedt om en endring i årtier nå. Ioannis forteller til Mission Network News at Gud har gitt et stort bønnesvar.

Fotis Romeos, som arbeider for Advancing the Ministries of the Gospel, var den første som merket en endring. Han er medstifter av det som kalles: CosmoVision Center, i utkanten av Athen. Fotis Romeos arbeider for Øst-Europa avdelingen av Advancing the Ministries of the Gospel, og er den greske representanten i Den europeiske evangeliske allianse, og generalsekretær for Den Evangeliske Allianse i Hellas.

I en nylig utgitt rapport, skriver Romeos:

'Vi står nå foran en ny lov, som er foreslått av Religionsministeriet i Hellas, og som handler om den lovlige statusen til evangelikale kristne i Hellas. Det som nå skjer har vi bokstavelig talt kjempet for i mange år og nå har tiden kommet'.

Vanligvis - når man har diskutert nye religionslover - er det innført strengere restriksjoner.

'Men denne nye loven fjerner en del av hindringene som har eksistert der i mange år. Den er ikke perfekt, men det er et stort steg framover far det steget Hellas har stått. Vi ber om at loven må gå igjennom, og at endringene må implementeres raskt', skriver Fotis Romeos.

Men i følge Romeos er det mye som står på spill.

'For første gang i moderne tid vil evangelikale bibeltroende menigheter få en legal status i Hellas. Vi søker nå etter måter å utvide arbeidet for evangeliet til de trengende i dette landet, og i området som omkranser det. Jeg vil be dere om å fortsette å be for denne saken'.

Billedtekst: En evangelikal bokhandel i Hellas.

7 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Björn Olav jag delar glädjen över religionsfriheten, men menar att det inte är riktigt att skriva, som du skriver: ” har det ikke alltid vært enkelt for den som vil følge Jesus” Menar du att de grekisk Ortooxa icke följer Jesus?

Bjørn Olav sa...

Mange gresk-ortodokse er nominelle kristne, Cyril Markskog, og mange gresk-ortodokse forfølger evangelikale kristne. I Hellas kan man bli fengslet for å ha delt ut Det nye testamente på gaten.

Biskop Kyrillos sa...

Detta känner jag till Björn Olav. Men frågan var, om du menar att de ortodoxa i Grekland icke följer Jesus? Och där finns sannerligen evangelikala som också är nominelle kristna.

Bjørn Olav sa...

Selvsagt finnes det gresk-ortodokse som følger Jesus. Poenget var dette: mange kristne i Hellas har hatt det vanskelig fordi de har tatt sin tro på alvor. Dermed er de blitt forfulgt. Av gresk-ortodokse, og av myndighetene. Gjerne i tett samarbeide.

Biskop Kyrillos sa...

Tack för att du också tror att det finns grekisk ortodoxa som följer Jesus och tar sin ortodoxa tro på allvar.

Bjørn Olav sa...

Det visste du vel på forhånd at jeg gjorde.

Biskop Kyrillos sa...

Av din senaste anteckning på bloggen blev jag lite osäker m.t.p. just innehållet i det du skrev. Men det är OK att du nu säger som du säger, och då stämmer det med de goda inlägg du tidigare gjort om ortodoxa.