mandag, august 04, 2014

Våger vi å leve Bergprekenen i dag? Del 1

Jeg har bestemt meg for å løfte fram igjen Jesu radikale undervisning om lovene og prinsippene som gjelder for det Riket Han kom for å undervise oss om. For det er få ting som kan konkurrere med å være brennaktuell som Bergprekenen. Jesu ord om at 'salige er de som stifter fred, for de skal kalles Guds barn' kunne ikke hatt større aktualitet. Vi trenger et korrektiv til krigs-retorikken hos enkelte kristne i dag.

Jeg har slått følge med fire personer som hver på sin måte har bidratt til å tolke Bergprekenen inn i vår egen samtid:

Etikeren og baptistteologen Glen H. Stassen, professoren i kristen etikk ved Fuller Theological Seminary, som døde 26. april i år og som har satt djupe spor etter seg. Hans bok: 'Living the Sermon on the Mount' (bildet), er banebrytende i så måte.

Den andre er Eberhard Arnold (1883-1935), kristen tysk forfatter, filosof og teolog, som grunnla den anabaptistiske bevegelsen Bruderhof. Hans bok 'Salt and Light', med undertittelen: 'Talks and Wrightings on the Sermon on the Mount', er blitt en klassiker i emnet. Jeg leste den første gang tidlig på 1970-tallet, og den ble bestemmende for mitt teologiske ståsted.

Vi kommer ikke utenom Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) og hans bok 'Nachfolge', eller 'Etterfølgelse' som tittelen er på norsk. Boken som tar sitt utgangspunkt i Bergprekenen er en av de viktigste og mest siterte bøkene om disippelliv noensinne. Teologen og akademikeren Bonhoeffer treffer den ordinære etterfølgeren av Jesus som få andre.

Og sist - men ikke minst - har jeg hatt gleden - og utfordringen - av å lese en bok skrevet av en radikal Jesus-etterfølger av i dag: Jamie Arpin-Ricci, som med sin bok: 'The Cost of Community' sammenligner Jesu undervisning med Frans av Assisi, og hvordan Frans levde ut Bergprekenen i praksis. Jamie Arpin-Ricci som er en av stemmene innen den nymonastiske bevegelsen - en bevegelse jeg selv kjenner meg veldig hjemme i - lever selv i en kommunitet hvor Bergprekenen er utgangspunktet for den regel denne kommuniteten lever etter.

Artiklene i denne serien vil komme med jevne mellomrom - men ikke sikkert hver dag. Årsaken til det er at det krever mye forberedelse for å kunne skrive den, og jeg holder på med det bokprosjekt for tiden. Dessuten skal bloggen også oppdateres med nyhetsrelaterte artikler.

Da gjenstår det for meg å ønske deg lykke til med den videre lesningen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: